Perfectionisme

Iemand die perfectionistisch is heeft gedachtes en gedrag die het zelfvertrouwen beschadigen, door zichzelf onrealistisch hoge doelen te stellen. Natuurlijk is het niet erg om voor succes te gaan, zolang dat maar niet ten koste gaat van jezelf en anderen. Perfectionisme kan je echter ook de persoonlijke voldoening ontnemen waardoor je uiteindelijk minder voor elkaar krijgt dan mensen met meer realistische doelen.

Perfectionisme ontstaat meestal op jonge leeftijd wanneer de mensen om je heen (dit zijn meestal je ouders of opvoeders) je vooral of alleen maar waarderen om de dingen die je goed doet. Wanneer je iets niet goed doet, of wanneer je ergens mee zit, dan is hier geen of alleen negatieve aandacht voor. Van alles “moeten”. Het leven van een perfectionist zit meestal vol dingen die nog moeten, omdat ze er anders geen goed gevoel bij hebben. Door de grote hoeveelheid aan moetjes, houden perfectionisten weinig rekening met wat ze zelf willen en nodig hebben.

Angst om te falen, bang zijn om fouten te maken, angst om afgewezen te worden, faalangst, controledrang en zwart-wit denken zijn vaak gevolgen van het perfectionisme. Hierdoor ontstaat klachten als spanning, stress, slapeloosheid en piekeren. Ook kunnen hier lichamelijke klachten door ontstaan.

Ik wil je graag begeleiden bij het verhelpen van deze gevolgen van perfectionisme. Je kunt mij altijd bellen of mailen voor meer informatie. 06-42806802